IK Rössö
4-3
 (1-0)

Rössö lag 2 - Orust FC

Vårsäsongens sista drabbning i div II och tillika årets första förlust. IK Rössö lag 2 stod för motståndet och lagom till matchuppvärmning slutade det regna och solen tittade lite sporadiskt fram. Förutsättningarna inför matchen var långt ifrån optimala, halva truppen hade solidariskt insjuknat, Julia Skoglund borta med knäskada och Woody kom inte loss från jobbet. Det blev minst sagt lite rörigt med laguttagningen som inte blev spikad först på matchdag.

Första halvlek: 1-0
Vi visste på förhand att hemmalaget hade ett annat lag än sist vi mötte dom (14-0) och var väl förberedda på att det skulle bli en tuffare match. Eller åtminstone så trodde jag vi var det. Vi inleder matchen med fullpress och ser rätt pigga ut. Vi vaskar fram några målchanser precis i början men man märker på en gång att vi saknar skärpa och kyla framför mål och är således inte speciellt nära att ta ledningen trots ett massivt spelövertag. Istället är det hemmalaget som tar ledningen. Strax innan klockan tickat över på tvåsiffrigt åker vi på ett klassiskt ”damfotbollsmål” i baken. En av deras innermittfältare får boll på offensiv planhalva och istället för att kliva upp i press faller vi ifrån med hela backlinjen och hon kan ostört lobbskjuta in ett trött skott som dimper ner precis under ribban. Vi blir lite tagna på sängen av underläget och efter målet har vi en riktig skitperiod i matchen där vi inte alls tar tag i spelet på ett konstruktivt sätt. Det tar lätt 10-15 minuter innan vi börjar repa oss och hitta tillbaks till spelet vi hade innan målet. Vi har gott om chanser att kvittera, en näve hörnor med bra kvalité där vi är väldigt nära ett par gånger, vi har ett par frilägen som vi inte alls förvaltar på ett bra sätt, två riktigt bra frisparkslägen men det blev aldrig mer än lägen utav av det. Avsluten i första halvlek håller helt enkelt för dålig klass och hemmakeepern behöver egentligen inte göra nåt jätteingripande överhuvudtaget första 45.

Andra halvlek: 4-3
Vi är förstås inte nöjda att ligga under i halvtid och vi efterlyser lite fler spelvändningar och pondus i avsluten. Vi startar andra halvlek bra men det skulle ändå dröja cirka 10 minuter innan vändningen kom och då hade vi redan hunnit få ett mål bortdömt. Karin slet sig till ett friläge och försökte på halvvolley lobba målvakten som kom långt ut, hon får en näve på bollen som trots det är på väg mot mål i makligt tempo, Jennie fullföljer och rullar in bollen men blir avvinkad för offside. Efter detta var det dags för planens bästa spelare att steppa upp. Karin som redan i första halvlek varit den spelare som löpt mest och visat mest offensivt intresse hade nu hunnit bli förbannad. Första målet gör hon på ren vilja, en maxlöpning från mittlinjen ute till höger hela vägen in i straffområdet och avslut i bortre stolpen, hon fullföljer sin löpning och forcerar in sin egen retur med vänstern upp i nättaket. Andra målet är ett riktigt klassmål, lite till vänster utanför straffområdet dunkar hon in ett curlat skott i bortre burgaveln helt otagbart och matchens i särklass snyggaste mål. Tredje målet är en taktisk delikatess då hon slår om till fullpress mot sin back och snackar med sig Maja, backen slår en hemåtpass till målvakt och Maja stressar fram ett dåligt uppspel som Karin kan slå in på ett touch. Efter denna klassuppvisning var jag helt säker på att vi hade vänt matchen och att vi skulle lösa detta. Men fotbollsgudarna ville annat idag.. Rössö reducerar på straff efter att Felicia kapat en spelare bakifrån i straffområdet. Efter målet blir vi återigen paralyserade och hemmalaget får lite extra energi som dom tar väl tillvara på då dom både kan kvittera och ta ledningen. Vi gör förstås en bottenprestation i den här perioden men det är lätt att glömma att vi för dagen hade en helt nykomponerad backlinje uppbackade av en halvkrasslig keeper. Det är förståeligt att det blev en hel del nerver och lite missförstånd i en sån här situation men faktumet att det är för få spelare som kommer upp i standard idag kvarstår. Vi försöker få till en slutforcering och har väl ett par riktigt bra lägen att kvittera också men det ville sig helt enkelt inte.
En blytung förlust förstås men man har som oftast en sån här match per säsong. Nu är den avklarad och den kunde kommit i ett mycket mer avgörande läge.

Bäst i Orust FC

3p – Karin From, årets solklaraste matchens lirare. Bar hela laget på sina axlar ikväll och förutom att göra alla mål stod löpte hon mer än någon annan på planen.

2p – Maja Johansson, precis hemkommen från utlandssemester (förkyld såklart) var trots det väldigt pigg i första halvlek fram tills hon fick kliva av efter en smäll mot knäet. Borde fått hemmalagets mittback utvisad då hon blev kapad bakifrån på ett friläge.

1p – Cornelia Holmdahl, fick den otacksamma uppgiften att agera ytterback mot sin gamla lagkamrat. Stängde henne effektivt i första halvlek.