Undavallen K-gräs 2016-02-20
1-1
 (0-0)

Herrestads AIF - Orust FC

Då vart det dags för Orust damer att kliva in i försäsongsmatchningen och först ut på motståndarsidan stod Herrestads AIF i en gruppspelsmatch I årets DM turnering.

HAIF mötte vi vid hela tre tillfällen ifjol och hade ett bra facit emot, mycket har dock hänt i den föreningen sedan dess. Ny tränare och en hop nya spelare har förstärkt och spetsat truppen, så vi visste på förhand att det skulle bli en bra värdemätare för vår egen del.

Vi har 3 fokuspunkter inför match som jag såhär i efterhand tycker att vi jobbar helt okey på. Förutsättningarna inför match var långt ifrån optimala med en mindre slaskstorm hela morgonen fick planskötaren kämpa hela vägen fram till matchstart med att få planen spelbar och trots att han gjorde ett gediget jobb så va planen rejält hal de första 45 vilket försvårade spelet en hel del.

Första halvlek: 0-0
Det kan hända att vi gick in i den här matchen nästan lite för avslappnat, hemmalaget var i alla fall rejält uppskruvade och startade matchen betydligt piggare än oss. Redan efter några minuter spelade får HAIF ett friläge i vänsterläge men ett följsamt försvarsarbete av Annelie kan avvärja faran till hörnan. Detta blir lite utav en väckarklocka och vi höjer oss väl aningen. Men vi har tydliga problem med underlaget och tjejerna trippar mer än vad dom springer och det blev ett väldigt dåligt bolltempo som ett resultat av de från vår sida. Hemmalaget fortsätter ha visst tryck på vår planhalva men läget börjar kännas mer stabilt och vi hittar upp på offensiv planhalva med hjälp av några goa omställningar. Maja J på vänsterkanten får under två frilägen, på det första söker hon det egna avslutet som målvakten kan plocka relativt enkelt, på det andra värderar hon annorlunda och friställer Elin med en sidledspass. Elin missar avslutet lite men är så pass ren med öppet mål att hon i stort sätt kan snubbla in bollen i mål. Dessvärre vinkas målet av för offside och firandet kommer av sig. Vi skapar några okey chanser till. Karin prövar lyckan med nåt distansskott men bäst läge får Elin mot slutet av halvleken på ett inlägg från höger av Karin tappar hemmalaget helt markering på Elin som får stå helt ostört och måtta en nick som dessvärre går rakt på målvakt.

Andra halvlek: 1-1
Snöandet och även blåsten avtog lagom till matchstart och till andra halvlek hade även planen hunnit tina lite bättre och fästet var betydligt bättre vilket också syntes på vårt spel. Vi gör två byten i halvlek: Maja V och Cecilia kommer in till förmån för Carro samt Maja J. Dessutom byttes Hanna in i första halvlek istället för Lina så vi såg till att matcha truppen rejält idag. Vi höjer vårt spel avsevärt under andra halvlek. Fler spelare vill vara delaktiga och ha boll och när vi får transportera boll från höger till vänster eller vice versa har hemmalaget svårt att hinna med i överflyttningarna och vi fick som oftast bra ytor att anfalla på. Det är inspirerande att se att vi vågar spela ett så pass bra kortpassningsspel med en—två touch såhär tidigt på säsongen och det bådar gott inför framtiden. Det första som händer i andra halvlek är dock att Annelie slår en mindre lyckad hemåtpass till Lollo som tvingas slänga sig för att avvärja bollen från att hitta maskorna och det blir förstås indirekt frispark i straffområdet. Muren gör en solid insats och blockerar avslutet. Efter detta har vi en bra period i matchen och får även utdelning. Efter ett anfall som startar på högerkanten får Hanna bollen, utmanar inåt i banan och sätter en yttersida ner på Elin som hamnar i en 50/50 duell med målvakten precis på sextonmetaren. Målvakten vinner duellen men inte bättre än att bollen bara rullar ut ett par meter till Karin som med en behärskad bredsida kan lyfta bollen över hela ekipaget och in i mål. Säsongens första godkända mål! Efter målet går vi succesivt ner oss i spelkvalité och släpper in hemmalaget lite mer i handlingarna igen. Vi fortsätter med våra byten och Lina och Maja J kommer tillbaks in i handlingarna på plan. HAIFs kvitteringen kommer efter en fast situation en bit in på vår planhalva, frisparken är svagt slagen men vi missar helt i att få undan bollen och den letar sig tillslut ut till en HAIF spelare utanför straffområdet som kan dra till med ett klassiskt damavslut och bollen med rejäl båge letar sig otagbart in bakom Lollo i mål. Vi höjer oss igen efter målet och börjar rulla boll med lite tempo igen. Hemmalaget börjar se riktigt slitet ut medan jag tycker att vi är överraskande pigga och hotar konstant i djupled. Karin sliter sig till några goa frilägen men lyckas inte alls med avsluten och det var lite så det såg ut. Vi kom till bra lägen men sista passen eller avsluten satt inte där dom borde. Även Oscarsson fick ett par fina lägen att trycka in tvåan men hemmalaget kunde hålla ut och matchen slutar 1-1.

Vi fick några riktigt fina besked att ta med oss från denna match. Ur ett fotbollsfysiskt perspektiv såg det betydligt bättre ut än väntat. Vi har en hög med spelare som gör 90 minuter idag och det va inte så många som såg helt slutkörda ut efter matchen. Vi visar fina intentioner med spelet med boll och spelar oss till många fina lägen. Pressen fungerade lite sådär men när vi slår om till fullpress såg det riktigt bra ut. Sen har vi några riktiga utropstecken bland spelarna också. Olivia som A-lagsdebuterade idag på en position jag aldrig sett henne spela på (till höger i en 3 backslinje) stod för en i stort sätt helt felfri insats och va i särklass vår bästa spelare under första halvlek. Sen va det fantastiskt kul att se ”Cissi” göra comeback på mitten under andra halvlek. Hon spelade oerhört klokt med boll och bjöd dessutom på ett stenhårt närkampspel med ett par goa glidtacklingar och några comebacknerver såg man inte skymten av från sidan.