Oavgjort mot Vallen

När solen lite abrupt gick ner över Ängö Schackt Arena var det dags för oss att gå ut och värma inför säsongens andra DM match. Denna fredagsafton stod fjolårets seriesuveräner Vallens IF för motståndet och vi såg framemot en bra genomkörare.

Första halvlek: 1-1
Vi blev lite vingklippta precis innan samling, först var det Karin som kändes sig så pass vissen att hon inte kände att hon kunde spela och sen knallar Linn in på samling med rätt rejäla ryggsmärtor och är även hon oklar inför spel. Turligt nog för vår del så kommer i alla fall Linn till spel och det blev hennes första a-lagsframträdande på ett par säsonger.
Inför match lägger vi upp en rätt så tydlig matchplan som det är tänkt att vi ska förhålla oss till hela matchen oavsett resultat. Det fanns en spänd förväntan från sidlinjen idag då vi på planen har en elva som haft extremt begränsat med speltid ihop och inför match är man ruskigt nyfiken på att se hur väl dom ska klara av att samarbeta mot ett så pass kvalificerat motstånd. Det skulle snart visa sig att det inte va några som helst problem. Jag tycker våra första 10 minuter är riktigt inspirerande. Tjejerna tar sina maxlöpningar utan boll och pressar gästerna högt upp i banan i precis rätt lägen. Motståndarnas backlinje blir uppenbart störda utav detta och tappar en hel del boll inledningsvis vilket givetvis ger våra tjejer blodvittring och löpningarna blir ännu enklare att ta.
Även längre ner på egen planhalva tycker jag att det ser bra ut. Backlinjen som är nykomponerad för dagen får förstås rätt mycket att göra och gör det fantastiskt bra ihop med en storspelande Lollo i målet.
Dessvärre åker vi på ett tidigt baklängesmål, efter ett längre anfall på vår högerkant lyckas vi inte få bort bollen ur straffområdet och en forward i Vallen kan balansera bollen på kortlinjen för att sedan friställa sin kamrat i mitten som bara behöver rulla bollen i öppet mål medan våra tjejer fortfarande står och ropar att bollen va över linjen. Det är egentligen oviktigt om den var det eller ej, det är exakt såna här situationer vi kommer behöva vara förberedda på under säsongen då vi precis som igår kommer spela utan linjemän.
Nåväl, tjejerna låter sig inte bli modstulna av baklängesmålet som kom efter cirkus en kvart och repliken lät sig inte väntas på. På ett mönsteranfall på högerkanten där jag tror det är Joanna som spelar fram till Sandra som sökt sig ut på kanten, Sandra tar några kliv och ser att Elin går i djupled centralt sen slår hon i särklass matchens bästa pass. En perfekt banan som målvakten omöjligt kan kliva ut på, Elin ihop med mittback hinner först på boll och det blir kamp framför mål som Elin vinner och får till ett avslut på en utrusande målvakt som inte klarar av att hålla bollen och Elin kan fullfölja och rulla in sin egen retur i öppen kasse. Det tog oss ungefär två minuter att kvittera. Oerhört psykologiskt för oss och målet ger oss energin att klara av vår intensiva press resten av halvleken.

Andra halvlek: 2-2
Andra halvlek har ett helt annat ansikte än första, vi går in för att träna försvarsspel på egen planhalva och istället för att springa skiten ur oss för att stressa backlinjen så faller vi ner och börjar pressa först på egen planhalva. Rent taktiskt så går det inte alls lika bra i andra, vi blir lite för passiva när bollen väl kommer upp i vår zon och tillåter våra motståndare att få vända upp med boll på vissa ytor där dom inte ens ska få ta emot boll. Detta skapar förstås en hel del merjobb defensivt men vi står ändå upp bra och viljan att anfalla finns där hela tiden såfort vi vinner boll. Tycker att våra kantspelare gör ett grymt jobb här genom att alltid göra sig spelbara och visar att dom vill gå i djupled på kanterna såfort vi vinner boll. Det ger oss andrummet vi behöver i försvaret för att inte helt gå på knäna. Nånstans när klockan tickat över 60 spelade minuter tar återigen gästerna ledningen, efter ett vänsteranfall spelas bollen snett inåt bakåt till en spelare en rätt bra bit utanför vårt straffområde och tror nog ingen tar det direkt på allvar när hon måttar för skott och får på en riktig pärla som seglar över Lolla otagbart in i mål. Tungt mål och det fanns en viss oro att vi skulle gå på knäna här. Tvärtom gör vi precis som vid första baklängesmålet och kvitterar. Målet är dessutom en kopia på målet vi precis släppt in. Elin får bollen i ett identiskt läge av Maja från sin vänsterkant. Hon stegar in i banan och avlossar en riktig ballong den ser länge ut att gå över men dyker med en äcklig precision ner precis under ribban och det är återigen utjämnat. Vallen kommer närmast att vinna matchen med ett skott som går insida stolpe och ut men i övrigt släpper vi inte många heta chanser till gästerna och matchen slutar således 2-2.

Detta var i särklass vår bästa prestation hittills i år. Vi följer vår matchplan på ett exemplariskt sätt och första halvlek va en fröjd att beskåda från sidan. Det bör inte vara några som helst svårigheter för våra tjejer att göra sin hemläxa och plocka med sig något positivt dom gjort under dessa 90 minuter då alla i laget stod för en helhjärtad insats idag. Joanna blir utsedd till matchens lirare men jag måste även highlighta Annelie lite. Hon får bossa för en helt ny backlinje idag mot det bästa motståndet vi ställts mot hittills i år och ger förutom att hon står för en fläckfri insats själv sina lagkamrater runt omkring sig lugnet att prestera på högsta nivå. Man är aldrig utlämnad att lösa situationer på egen hand när man spelar back med Annelie, går någon bort sig är hon alltid på plats att täcka upp så man hinner ner på rätt sida igen och det är guld värt.

Matchens lirare: Joanna Johansson, aldrig spelat back i sitt liv innan. Får en genomgång på två minuter och ställs sedan mot Vallens individuellt skickligaste spelare på sin kant. Hon gör det sedan så bra att hennes motståndare byter kant till andra halvlek.