IF Viken

G-S - IF Viken

Nu är serien igång på allvar och idag var det dags för vår femte match hemma mot IF Viken. Förutsättningar var kanon, solen strålade, planen var nyklippt och vi gick för 3 poäng.

Första halvlek: 0-0
Ska man vara helt ärlig hade vi väl inte haft någon höjdarvecka bakom oss inför denna matchen. Många spelare var otillgängliga för spel och många av dom som var med hade tränat lite eller inget alls under veckan, vilket i sin tur försvårade uppladdningen lite. Hursomhelst, vi kunde ställa upp med ett riktigt slagkraftigt lag och på genomgången inför matchen kändes allt riktigt bra. Vi visste sedan tidigare att Viken var ett ”tight” spelande lag som la mycket kraft på defensiven samt fysiskt spel. Dom skulle inte göra oss besvikna. Inledningsvis och egentligen sett över hela första halvlek har vi rätt stora problem med gästernas sätt att pressa. Dom låg relativt lågt och gick hårt upp i rygg på våra felvända spelare som snackade till sig boll i uppspelningsfasen. Detta resulterade ganska snart i att vi låste fast oss på samma kant som vi startade anfallet och tillslut blev vi väldigt stillastående och agerade åskådare när medspelare hade boll i trängda lägen. Trots detta lätt krampaktiga spel från vår sida lyckas vi skapa ett par vassa lägen. Hanna får ett friläge då en försvare trampar och ramlar på bollen. Målvakten har dock inga jätteproblem med Hannas vänsteravslut på första stolpen. Carro får också ett okey läge med vänsterfoten men inte heller det avslutet hotar nåt större. Närmast nätkänning var Karin som dirbblade till sig ett riktigt bra läge strax innanför straffområdet och kunde i bra fart få iväg vad nog alla trodde ett målgivande skott, gästernas keeper tyckte dock något helt annat och svarade med en brilliant enhandsräddning. Om offensiven och spelet med boll krampade i första halvlek så var i alla fall defensiven riktigt bra. Jag tycker vi går från klarhet till klarhet med hur vi agerar utan boll och Hanna ihop med backlinjen längst bak känns hur trygga som helst. Och på tal om att spela tryggt så stod Hanna för en intressant aktion då hon tyckte att ”det behövde hända något” och drog iväg hela vägen upp till mittlinjen för att pressa Vikens bollhållare. Alla på bänken höll andan men det gick fint. Många kanske tycker det är helt galet och att målvakter ska stå kvar i målet men i det här fallet kan jag tycka det är lite skönt med Hanna i mål som bara kör, jag är långt ifrån en expert på målvaktsträning men det viktigaste med en målvakt för mig är att ha någon i mål som kan fatta instinktiva beslut, sen om besluten blir fel ibland är inte hela livet, det är betydligt värre med en målvakt som tvekar.

Andra halvlek: 2-0
I halvtid kan vi konstatera att vi inte är helt nöjda med spelet under de första 45 men att det är väldigt långt från att vara någon fara på taket. Alla behövde höja sig och visa att dom ville delta i spelet. Vi gjorde ett byte direkt i halvlek, Lotta in Julia S ut och med det bytet följde en liten rotation då Lotta kom in på högerkanten, Lina gick över på vänster och Carro ner på innermitt. Starten är inte optimal dock, gästerna startar piggt och skapar ett par halvlägen direkt i början på andra, här blev man lite orolig för att vi inte skulle ta oss ur den här drabbningen helskinnade. Vi höjde oss turligt nog rätt omgående och började bjuda på ett betydligt bättre spel med boll. Så fort vi började hitta lite spelvändningar från höger till vänster fick Viken det oerhört svårt med sitt hårda press-spel. Vi började få lite mer yta att jobba på och då kunde vi få till ett ännu bättre spel på backen. Våra ytterbackar fick mer gräs att springa på i djupled och då fick vi ytterliggare en dimension i anfallsspelet. På en vänsterhörna (slagen av Carro) inte alltför långt in i halvleken når Karin högst då hon hoppar före sin försvarare och visar upp ett riktigt gött ”häng” i luften innan hon distinkt nickar in 1-0. Ett riktigt klassmål och total glädje i hemmalägret. Ett väldigt skönt mål på alla sätt och vis. Efter målet har vi en riktigt bra period där vi trillar boll och tröttar ut våra motståndare på ett väldigt effektivt sätt. Vi jobbar oss till ett par bra lägen att punktera matchen men både Lotta och nyinbytta Karin H missar sina lägen och vi går ner oss en aning tempot. Tvåan skulle dock komma, med en kvart kvar att spela får vi frispark mitt på gästernas planhalva och försvaret tror att vi ska slå långt och har därför inte så bråttom hem. Hedlund uppfattar att försvaret inte är med (högerbacken satt till och med och knöt skorna) och slår den direkt i djupled på Karin F som driver ner mot kortlinjen och sätter in den hårt efter backen framför målvakt, Stengårds hinner inte dit och det känns som läget är borta då Lotta dyker upp på bortre stolpen och med en enkel bredsida kan lägga in 2-0. Nu känns matchen rätt punkterad och så var väl egentligen också fallet med undantag för ett sista läge för gästerna där dom bränner ett öppet mål stolpe ut i 89onde matchminuten.
Detta var förmodligen den tuffaste seriematchen för i år. Viken imponerade defensivt och var dessutom betydligt bättre på mittfältet än vad vi hade räknat med innan. Får dom jobbat lite med sitt anfallsspel kommer dom kunna ta placeringar i den här serien, det är jag helt säker på. Desstå skönare att kunna kliva av planen med en 2-0 vinst. Vi vinner utan att göra en bra första halvlek men vi har förmågan och orken att höja oss till andra halvlek och kan mala ner våra motståndare , vi visar prov på ett stort tålamod och det känns hela tiden som vi är påväg i rätt riktning. Idag har vi våran defensiv att tacka för vinsten, vi håller nollan och gör så helt rättvist. Hade vi inte varit så trygga hemåt hade vi garanterat blivit mer frustrerade och inte löst att spela ut som vi gjorde i andra halvlek.
Nu följer en väldigt intensiv vecka med match i div II både onsdag och söndag. Först ut Vallen borta på onsdag. Det kommer bli en härlig drabbning!

Bäst i G-S för dagen:

3p – Maja Johansson, gjorde en bra match mot GHL förra veckan och gör en helt strålande match idag. Hon är verkligen ett energiknippe på sin vänsterkant och det är ruskigt kul att se henne ta sig an en ny position på det sättet som hon gjort hittills.
2p – Karin From, visar prov på stora ledaregenskaper då hon tar stort ansvar i alla aspekter på planen, vinner sina närkamper, sätter sina passningar, tar sina löpningar och när vi som mest behöver det, steppar upp och nickar in ett riktigt klassmål.
1p – Hanna Oscarsson, noll träningar i veckan på grund av sjukdom, inga tecken på någon som helst nervositet när det är matchdags ändå och det går inte att vara annat än imponerad av Hannas våghalsighet som målvakt. Hon hjälper backlinjen på ett sätt som inga andra målvakter i serien gör och hon har dessutom släppt in minst mål i hela serien. Inte så pjåkigt ändå!

1 min. Hörna G-S Orust FC från höger
8 min. Carro O, avslut på mål som målvakten tar lätt
10 min. Hörna Viken från vänster
11 min. Hörna G-S Orust FC från vänster
14 min. Hanna S, farligt avslut intill högra stolpen, målvakten räddar
15 min. Carro O, avslut på mål som målvakten tar lätt
16 min. Hörna Viken från vänster
16 min. Viken, avslut, över målet
18 min. Julia S, farligt avslut som blockas av en spelare
37 min. Carro O, avslut, över målet
38 min. Viken, farligt avslut som blockas av en spelare
39 min. Karin F, farligt avslut intill vänstra stolpen, målvakten räddar
39 min. Hörna G-S Orust FC från vänster
39 min. Karin F, farligt avslut strax under ribban, målvakten räddar
43 min. Hanna S, farligt avslut vänster om målvakten, målvakten räddar
43 min. Karin F, avslut, över målet

46 min. Viken, avslut utanför, vänster om målet
47 min. Viken, farligt avslut strax under ribban, målvakten räddar
48 min. BYTE Lotta L in - Julia S ut
48 min. Karin F, farligt avslut strax utanför vänstra stolpen
52 min. Hörna G-S Orust FC från vänster
53 min. !!! MÅL 1-0, Karin F nick strax under ribban. Assist: Carro O
54 min. Hanna S, friläge, avslut utanför
56 min. Lotta L, farligt avslut strax utanför vänstra stolpen
57 min. Lotta L, avslut på mål som målvakten tar lätt
60 min. Hörna G-S Orust FC från höger
60 min. BYTE Karin H in - Lina A ut
61 min. VARNING Viken
65 min. Karin H, farligt avslut strax utanför vänstra stolpen
69 min. Viken, avslut, över målet
71 min. Andrea, farligt avslut strax utanför vänstra stolpen
74 min. !!! MÅL 2-0, Lotta L närskott mitt i målet. Assist: Karin F
75 min. BYTE Julia S in - Julia O ut
77 min. Hörna G-S Orust FC från höger
82 min. Hörna G-S Orust FC från höger
89 min. Viken, avslut i högra stolpen
89 min. Viken, avslut på mål som målvakten tar lätt